Сликари / Ратници / Сведоци

СЛИКАРСТВО И ФОТОГРАФИЈА У СРБИЈИ 1914 – 1918

1. Фебруар – 2. Април 2017.

У оквиру изложбеног пројекта „Сликари / Ратници / Сведоци“ представљено је преко стотину слика службених ратних сликара, исто толико фотографија службених фотографа српске војске, дописника и фотоаматера, али и сликарки, добровољних болничарки, као и дела других уметника учесника у рату, било у својству војних обвезника или добровољаца.

Оваква поставка на најбољи начин представља разнородну и динамичну уметничку сцену у Србији с почетка 20. века, саздану на контрадикторности. У катаклизми ратног вихора и страдања догодио се уметнички процват достизањем врхунаца сликарског стила у избеглиштву – специфичног српског импресионизма.

На изложби су представљена дела из више музејских и документацијских збирки, као што су: Музеј савремене уметности, Војни музеј, Музеј града Београда, Народни музеј у Смедеревској Паланци, Завод за заштиту споменика културе града Београда, Народна библиотека Србије, Библиотека Српске академије наука и уметности, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Галерија Матице српске Нови Сад, Народни музеј Шабац и Народни музеј у Београду, и ексклузивно – Краљевски ратни музеј у Лондону (Imperial War Museum London) и Уметнички музеј у Милвокију (Milwaukee Art Museum).

Поставка у Галерији САНУ обухвата дела Надежде Петровић, Косте Миличевића, Малише Глишића, Милана Миловановића, Милоша Голубовића, Владимира Бецића, Васе Ешкићевића, Васе Поморишца, Пашка Вучетића, Живорада Настасијевића, Наталије Цветковић, Михаила Миловановића, Вељка Станојевића, Драгомира Глишића и др. Представљене су и ауторске фотографије Владимира Бецића, Милоја Игрутиновића, Ристе Шуковића, Ристе Марјановића, Станислава Кракова, Ђорђа Станојевића, Андре Поповића, Драгољуба Павловића, Јованa Ловчевићa, као и странаца: снимци Катарине Штурценегер, Арчибалда Рајса, Самсона Чернова, Аријела Верџиса, Андре Тапонијеа. Неки од њих су у двоструком својству: и сликари и фотографи.

Изложбу прати вишејезични каталог са студијским текстовима на српском, енглеском, француском и руском језику. Поред општег текста каталога, контекстуално конципираног, шири контекст уметничким дешавањима дају и текстови каталога из области историје фотографије, српске књижевности ратног периода, као и историографски текст о српским избеглицама током Првог светског рата. Посебан допринос чини сегмент каталога са често романескно интонираним, потресним биографијама ратних сликара и ратних фотографа.

Организатор изложбе: Српска академија наука и уметности и Музеј савремене уметности у Београду
Аутор целокупног пројекта: Жана Гвозденовић,
Аутор сегмента о ратним фотографијама: Милена Марјановић
Дизајн: Ненад Марковић.

Редовно стручно вођење кроз изложбу је сваког дана у 14.00 сати (осим понедељка).

Пропратни програм изложбе:

Концерт дуо гитара: „Солунац“, 2016.
Зоран Бранковић и Реља Турудић
субота 11. март 2017. у 18 часова

Предавање с пројекцијом: „Случајна и намерна археолошка открића у Великом рату“
Јован Митровић
субота 18. март 2017. у 18 часова

Приказивање филма: „Голгота Србије / За част отаџбине / Пожар на Балкану“,
Режија: Станислав Краков, 1940.
О филму говоре: Радослав-Pале Зеленовић и Александар-Саша Ердељановић
петак 24. март 2017. у 12 часова

суботa 1. април у 18.00 сати
Ауторско стручно вођење:
Жана Гвозденовић и Милена Марјановић

Број посетилаца: 30099