СТРАДАЊЕ РОМА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

29. ЈАНУАР. – 18. ФЕБРУАР 2018.

 

Изложбу „Страдање Рома у Првом светском рату“, аутора др Драгољуба Ацковића, организује Кућа ромске културе у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата, а под покровитељством Одбора за Јасеновац, Српске православне цркве и уз финансијску помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије.

Tема ове изложбе је судбина ромског народа у току Великог рата. Она обухвата архивску грађу од неколико стотина фотографија, дописница и документа Рома из тог периода, која су битна сведочанства за анализу положаја ромског народа у време Великог рата.

Хиљаде Рома изгубило је живот, било рањено или на други начин малтретирано у том периоду од стране, пре свега, немачке, аустроугарске и других војски. Поједини припадници овога народа страдали су и као војници у разним војскама, о чему се се веома мало зна, али су Роми, пре свега, највише страдали као заробљеници и цивили од стране војске. Колико је Рома у периоду од 1914. до 1918. године страдало никада неће бити утврђено, јер тачних података о њиховим ондашњим страдањима нема – наводи др Драгољуб Ацковић.

Поводом обележавања стоте годишњице од завршетка Првог светског рата одржани су бројни научни скупови, приредбе, прославе и друге манифестације у разним деловима света. На њима о Ромима готово да и није било речи. Ова изложба покушава да то исправи.

Изложба „Страдање Рома у Првом светском рату“ први пут је представљена публици у Галерији Народне банке Србије, у децембру 2017.