Трибина и изложба о токсикологији

Удружење токсиколога Србије и Међународно удружење токсиколога-IUTOX, под покровитељством Српске академије наука и уметности, организују трибину „Токсикологија и ми” и изложбу „Историја токсикологије” у Српској академији наука и уметности.

У понедељак, 16. априла, у 16 сати, у Свечаној сали САНУ биће приређена трибина„Токсикологија и ми”. Том приликом, проф. др Петар Булат говориће о теми „Од професионалне изложености до екотоксикологије”, проф. др Иван Станковић о изазовима и регулативи у области безбедности хране, др Драгана Јовановић о води за пиће у Србији, а др Предраг Вукомановић о пушењу као зависности и у 21. веку.

„Човек је на глобалном нивоу непрестано изложен утицају смеша бројних загађивача које уноси удисањем, путем коже, и орално путем гастро-интестиналног тракта, при чему је орални унос и то путем хране и воде за пиће и најзначајнији за општу популацију. Овај „коктел” загађивача се може одразити штетно на наше здравље, на шта указују и бројна истраживања и научне студије. Управо због тога намеће се потреба за познавањем штетних и токсичних карактеристика агенаса који нас окружују у радној и животној средини, али и за реалном проценом њихове опасности које носе по здравље људи. “, објашњава проф. др Весна Матовић, председник Удружења токсиколога Србије.

Трибина има за циљ да упозна грађанство са актуелним сазнањима из области професионалне токсикологије и њеног утицаја на нашу животну средину, из области безбедности хране и воде за пиће са акцентом на стање у Републици Србији, као и о вишевековном узрочнику зависности али и штетности по здравље-пушењу.

После трибине, у 18 сати, у Галерији науке и технике САНУ, свечано ће бити отворена изложба „Историја токсикологије”, чија ће поставка трајати до 21. априла. На изложби ће публика моћи да се упозна са развојем ове изузетно интересантне науке, значајне за здравље свих нас.