150 година од рођења Михаила Петровића Аласа

Српска академија наука и уметности и математичари у Србији ове године прослављају 150 година од рођења академика Михаила Петровића Аласа (1868‒1943), великог српског математичара и оснивача српске математичке школе. Академик Петровић био је угледан професор математике на Универзитету у Београду, али и књижевник, филозоф, музичар, рибар, светски путник и путописац. Био је студент познатих француских математичара Анрија Поанкареа (Henri Poincaré), Шарла Ермитеа (Charles Hermite) и Шарла Емила Пикара (Charles Émile Picard). Петровић је имао значајан научни допринос у диференцијалним једначинама, комплексној и нумеричкој анализи, геометрији полинома и математичкој феноменологији. Изумео је и конструисао неколико аналогних рачунских машина и био главни криптограф српске и југословенске војске до Другог светског рата.

Оснивање Српске математичке школе сматра се ипак најзначајнијим достигнућем професора Петровића. Из ове школе изашао је велики број добрих математичара, који су својим научним достигнућима допринели развоју математике не само у Србији већ и широм света.

Поводом овог јубилеја, у Галерији ликовне и музичке уметности САНУ, у мају ће бити представљена еволуција математике у Србији од краја 19. века, када се професор Петровић појавио на научној сцени, његов целокупан научни рад, као и најважнија достигнућа математичких следбеника професора Мике Петровића Аласа.